Herken je dat? Een heerlijke geur die opeens eindigt in hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid? Je bent niet de enige! Veel mensen ervaren vervelende reacties op alledaagse geurproducten zoals parfum, geurkaarsen en luchtverfrissers. In mijn parfumworkshops hoor ik het zó vaak: “Ik vind het heerlijk ruiken, maar ik krijg hoofdpijn van een (bepaalde) geur.” Of: “Ik kan geen parfumerie binnenlopen zonder dat ik me misselijk voel.Maar hoe komt dat eigenlijk? En wat kun je eraan doen?

De verborgen ingrediënten: waarom ‘gewone’ geurproducten klachten geven
De boosdoener zit vaak in de synthetische geurstoffen die vaak worden gebruikt in commerciële parfums, geurkaarsen en luchtverfrissers. Die synthetische geurstoffen worden gemaakt in een lab en moeten zorgen voor een bepaalde geur, maar ze hebben ook een keerzijde: je lijf kan er flink op reageren met klachten als hoofdpijn, benauwdheid, keelpijn, duizeligheid en een overprikkeld gevoel.
Wat zit er vaak in deze producten, zelfs als het niet duidelijk op het etiket staat?
- Ftalaten: Deze stoffen worden gebruikt voor geurverspreiding en kunnen een hormoonverstorende werking hebben.
- Synthetische muskus: Deze geurstoffen blijven lang hangen, maar kunnen zich ook ophopen in je vetweefsel.
- Oplosmiddelen: Denk aan ethanol of aceton, stoffen die je ook aantreft in verfverdunner. Je ademt ze dus in!
- ‘Fragrance’ of ‘Parfum’: Dit lijkt onschuldig, maar het is een verzamelnaam voor soms wel honderden onbekende ingrediënten.
En dat is precies het lastige: het staat er niet allemaal op. In Europa mag “parfum” gewoon als één woord op het etiket staan zonder verdere toelichting. Dit maakt het voor jou als consument onmogelijk om te weten wat je precies inademt of op je huid smeert.
Waarom reageert jouw lijf erop?
Iedereen is anders, maar je reukzin is direct gekoppeld aan je limbisch systeem, het deel van je hersenen dat emoties en herinneringen regelt. Als daar constant prikkels binnenkomen die je lijf als ‘chemisch’ of ‘te intens’ registreert, kan het overbelast raken.
Daarnaast kunnen sommige synthetische stoffen je zenuwstelsel triggeren of een allergische reactie veroorzaken. Het resultaat: hoofdpijn, vermoeidheid of een gevoel van ‘vol zitten in je hoofd’. Vooral als je gevoelig bent, last hebt van hormoonschommelingen, migraines, of een volle mentale agenda hebt, ben je extra vatbaar voor deze reacties.
Mijn eigen ontdekking
Ik was vroeger juist gek op lekkere geurtjes. Als kind spaarde ik parfum proefjes en zeepjes in een schoenendoos. Elke dag even snuffelen. Mijn moeder en ik deelden vaak dezelfde parfums. En in mijn eerste huis stonden overal geurkaarsen en luchtverfrissers.
Tot ik een keer boven een geurkaars hing bij het aansteken en dacht: dit ruikt eigenlijk helemaal niet goed. Ik ging googelen. En schrok. Wat ik ontdekte: veel geurkaarsen geven vluchtige organische stoffen (VOS) af bij verbranding – dat zijn stoffen die je ook in lijm of verf tegenkomt. Die adem je dus in.
Ik begon stap voor stap producten te vervangen. Van geurkaarsen tot schoonmaakmiddelen en make-up. Parfum was de laatste. Want: “ik wil wél lekker blijven ruiken.” Tot ik ontdekte dat parfum altijd essentiële oliën bevat. En dus kun je parfum ook zelf maken: puur, zuiver en afgestemd op wat jij lekker vindt én goed verdraagt.
Kan het ook anders? Ja
In mijn parfumworkshops laat je ervaren hoe je een parfum maakt op basis van 100% natuurlijke essentiële oliën, zonder schadelijke stoffen, mét de geur die bij jou past. En het mooie: je lijf wordt er blij van in plaats van overbelast.
- Geen hoofdpijn: Zeg vaarwel tegen die bonzende hoofdpijn na het dragen van parfum of het branden van een geurkaars.
- Meer bewustzijn: Leer wat je op je huid smeert en inademt, en maak bewuste keuzes voor je gezondheid.
- Meer plezier in geur: Herontdek de vreugde van geur, zonder de negatieve bijwerkingen.
Je hoeft heus niet alles in één keer om te gooien. Maar wéten wat je op je huid smeert en inademt, is de eerste stap. En je lijf zal je dankbaar zijn.
Wil jij dat ook?
Ben je nieuwsgierig geworden naar de wereld van natuurlijke geur, parfum en essentiële oliën? Op mijn website deel ik nog veel meer waardevolle informatie en tips. En je kunt je plek reserveren voor een parfumworkshop of een van mijn gratis kennismakingsopties.
👉 Klik hier voor meer info en reserveren
Reactie plaatsen
Reacties